Történelmi Mi-24 éleslövészet a Bakonyban

A hajmáskéri „O” ponthoz közeli Kőris-hegyi lőtéren kis túlzással történelmi eseményre került sor 2019. április 17-én, hiszen a Magyar Honvédség Mi-24 Hind helikopterei először vehettek részt éjszakai levegő-föld éleslövészeten. Az egykori NDK hagyatékaként megörökölt Mi-24 P-k, sok évnyi szabadban tárolás után a tavalyi évben Oroszországban estek át nagyjavításon és felújításon (bár talán az újjáépítés jobban fedi a valóságot, a helyszínen elmondottak szerint a honvédség lényegében új gépeket kapott vissza). Az újra repképessé tétel mellett a gépek egyik legnagyobb fegyverténye az új keletű NVG éjjellátó képesség és az integrált GPS alapú navigációs rendszer, aminek következtében képesekké váltak rossz látási körülmények között illetve éjszaka is alacsony magasságban manőverezni és földi célpontokat támadni.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékéből négy helikopter vett részt a sajtónyílvános gyakorlaton (332, 334, 335, 336), a gépek és kiszolgálószemélyzetük már napokkal korábban áttelepültek a Veszprémhez közeli Újmajorba, az aznapi feladatszabás, a sajtónak történő bemutatás és a felszállások is onnan történtek. Az éleslövészeten a 10 helikoptervezető mellett egy nagyságrendileg 100 fős biztosítórészleg is dolgozott, beleértve a repülő műszakiakat és a katonai logisztikát ellátó személyzetet is. A lövészet vezetését és a célpontok megjelölését hazai előretolt repülésirányítók (JTAC/ERICS) végezték az Egyesült Államokból érkezett TACP segédlettel, a résztvevő helikopterek több etapban, egyesével lőttek a célpontokra csökkentett tűzgyorsasággal átmeneti (alkonyati) és éjszakai körülmények között egyaránt. Az éleslövészet során a P-k eredeti GS-30-2K 30mm-es duplacsövű gépágyúját használták könnyen páncélozott és páncélozott célpontok ellen.

A Mi-24-esek igencsak költséges felújításának létjogosultságát számtalan vita övezi a kezdetek óta, ebben nagy szerepet játszik, hogy dacára minden modernizációnak az alap mégis egy hetvenes évekbeli, mára elavult technológia, valamint az, hogy az Oroszországgal szembeni embargó miatt a helikopterek egyetlen használható fegyverzete jelen pillanatban azok beépített gépágyúja. Viszont az biztos, hogy amellett, hogy egy ikonikus típus végre visszatért a „hazai égboltra”, egy régóta tetszhalott kapacitást is visszakapott a Magyar Honvédség, és ahogy Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. SzHB parancsnoka a helyszínen elmondta, a modernizált Mi-24 a haderőfejlesztés során beszerzett Airbus helikopterekre való kiképzés és az üzemeltetésükre történő felkészülés során is kulcsszerepet játszik majd.

Képeink Újmajorban és a Kőris-hegyi alkonyati lövészet során készültek, a lehetőséget és az akkreditációt ezúton is köszönjük a HM Sajtó Osztályának!

szöveg: Restár Milán
fotók: Vaskó Tamás
A cikkben található fotók és a szöveg teljes egésze az elfeledett légierő szerzőinek szellemi tulajdonát képzik, utánközlési igény esetén kérünk, keress meg minket az elfeledettlegiero@gmail.com címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.