A kilátástalanság ül tort az egykori észak-pesti szovjet kórház felett

Immár több évtizede folyik a nagyrészt parttalan vita arról, mit kellett volna tennie a magyar államnak a kivonuló szovjet hadsereg után rámaradt  jobb-rosszabb állapotú infrastruktúrával. Számtalan ötlet, felvetés és hamvába holt javaslat született az épületek, laktanyák és komplett kisvárosnyi lakótömbök újrahasznosításra, van ahol egészen jól sikerült  (Tököl, Budapest Halomi úti lakótelep, stb), de az esetek többségében csak szétrabolt romok maradtak az egykor jól működő komplexumok helyén, ami ugyan a fémtolvajoknak valamint a hidegháború és a (military) urbex rajongóinak életük végéig kimeríthetetlen kincsesbányát jelent, de ekkora tékozlásba és államilag irányított hülyeségbe akkor is gyomorforgató még csak belegondolni is.

Nem könnyű megtalálnunk azt az ideális jelöltet, amely a legtökéletesebben kifejezi az elmúlt 25+ év példátlan herdálását, de az egykori észak-pesti szovjet kórház mindenképpen egy erős versenyző, mondhatni garantált befutó. Az ország egykor legmodernebb, súlyos milliárdokból felhúzott sebészeti intézete, szétesőfélben lévő bauhaus-legenda a harmincas évekből, szemét és pusztulás mindenhol, mindez folyamatos helyi sunyi politikai alkuk árnyékában, a megoldás reménye nélkül. Sokan, szinte mindent elmondtak már erről a helyről, nem is akarjuk újra elismételni, a képek amúgy is magukért beszélnek, a politikus-pofozásra való nyílt felhívás meg amúgy sem tartozik weboldalunk primér célkitűzései közé …(fotóink 2017. januárjában készültek)

Észak-pesti szovjet kórház képgaléria (nagyitásért katt bármelyik képre)

szöveg: Restár Milán
fotók: Vaskó Tamás

A cikkben található fotók és a szöveg teljes egésze az elfeledett légierő szerzőinek szellemi tulajdonát képzik, utánközlési igény esetén kérünk, keress meg minket az elfeledettlegiero@gmail.com címen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.