Az elmúlás pillanatképei a pápai “halálsoron”

A szép halál nem mindenkinek adatik meg, néha a repülőgépeknek sem…az utolsó 35 elfeledett, egykor büszke harcos az elmúlásra, szétrablásra és lángvágóra várva a pápai repülőtér “halálsorán”, pontosabban a tartalék futópálya melletti elkerített mezőn. Pusztulásuk helyszíne egyben “Az elfeledett légierő” születéséé is, hiszen weboldalunk ötlete először azon a tavaly októberi pápai kiránduláson fogalmazódott meg bennünk, amikor az itt látható fotók egy része készült (a másik részük 2015 novemberi)…a magyar katonai repülés elmúlt évtizedeinek minden nyomorúsága pár pillanatfelvételbe belesűrítve.

 

 

8 thoughts on “Az elmúlás pillanatképei a pápai “halálsoron”

 • 2018-02-26 at 21:59
  Permalink

  Szomorú látvány, akár csak a 29-sek…. Legalább egy jó párat megmenthetnének az utókor számára múzeumokba, különböző kiállítási helyekre, hogy ilyen is volt…

  Reply
  • 2018-02-27 at 09:10
   Permalink

   üdv, folyamatosan voltak és vannak tervek legalább néhány – a legjobb állapotban megmaradt – gép “kimenekítésére”, egyenlőre sajnos eredmény nélkül. amint bármi elmozdul pozitív irányba, mi azonnal beszámolunk róla!

   Reply
 • 2018-02-27 at 17:16
  Permalink

  A Szolnoki Reptárban biztosan elférne még 1 – 2 db.

  Reply
  • 2018-04-01 at 12:57
   Permalink

   Ott is, meg Kecelen; vagy lényegében szinte bárhol jobb helyük lenne, mert így csak szétrohad az, amit már “ellopni sem érdemes” belőlük…

   Reply
 • 2018-02-27 at 19:36
  Permalink

  Gyermekként Pápa közelében töltöttem a nyarakat, csodálhattam még az égen ezeket a madarakat. Nagyon megörültem, amikor gyermekkori jó barátom néhány éve felfedezte a képeken szereplő helyet. Elmentünk a gyerekeinkkel és megmutattuk nekik ezeket a repülőket. Nekem ez volt az első ilyen közeli találkozás a 21-esekkel, rengeteg fotót készítettem. Annak ellenére hogy az összkép az elmúlással szembesíti az embert, nagy boldogság volt a találkozás. Külön öröm hogy a gyerekek is csodálták a gépeket.

  A képeken úgy látom, hogy azóta csak romlott az állapot és egyre több alkatrész esik áldozatul a “fémhulladék vagy egyéb” gyűjtőknek. Sajnálatos hogy ilyen dicstelenül lesz az enyészeté az amit gyerekként csodálhattam az égen.

  Reply
  • 2018-04-01 at 12:59
   Permalink

   ez jó történet, köszönjük! az ilyenek is mutatják, milyen fontos lenne a maradékot gyorsan megmenteni és valami rendesen látogatható formában kiállítani.

   Reply
 • 2018-03-02 at 17:43
  Permalink

  Sajnos a gépek többségét vandál mód kirámolták, a botkormányokat vasfűrésszel kivágták, és a műszerek jó részét is szétbarmolták/ellopták. Ez az 1 hónappal ez előtti állapot.

  Reply
  • 2018-04-01 at 12:55
   Permalink

   tervezünk mi is visszamenni egy újabb állapotfelmérésre, lehetőleg még a tavasszal, sajnos a gépek állapota egyre lehangolóbb, lassan kijelenthetjük, hogy menthetetlennek tűnnek…

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.