Pápai bajtársak emlékezete

Szeptember 7-én szombaton már a hetedik alkalommal került megrendezésre a pápai bajtársi találkozó, ezúttal is szokott helyszínén, a bázisrepülőtér területén, az eseményen idén is több mint kétszáz egykor itt szolgált katona és családtagjaik jelentek meg, hogy közösen felidézzék itt töltött éveiket és megemlékezzenek egykori bajtársaikról, akik ma már nem lehetnek velük. A megemlékezések sorát a kora reggeli órákban két pápai hajózó emléktáblájának felavatása nyitotta Szany község határában. Freund Károly őrnagy és Korzicska Róbert főhadnagy 1982. február 9-én szállt fel a 4020-as oldalszámú MiG-21U-val, hogy földközeli célelfogási gyakorlatot hajtsanak végre. Repülés közben nagyságrendileg 100 méter magasságban belerepültek a célgép által keltett örvényáramba, korrigálni már nem tudtak, a repülőgép átesett és 11 óra 42 perckor a földbe csapódott, a hajózók katapultálni nem tudtak már és a becsapódás során életüket vesztették. Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület (ha jól emlékszem) már a tavalyi évben célul tűzte ki, hogy méltó emléket állítsanak a két elhunyt pilótának, amelyre a Corvin Alapítvánnyal karöltve és a keceli Pintér Művek támogatásával, katonai tiszteletadás mellett kerülhetett sor, szerencsére szép számú résztvevő jelenléte mellett. Nem lehet eléggé kiemelni és respektálni az Egyesület munkásságát, amellyel egykori bajtársaik emlékét ápolják, legyen szó sírgondozásról, hozzátartozók felkutatásáról, az ilyen és hasonló események megszervezéséről vagy a nem kis mennyiségű elvégzett önkéntes munkáról, ami példaértékű és személy szerint büszke vagyok rá, hogy lassan barátainkként hivatkozhatunk rájuk.

Az emléktábla felavatása után a találkozó már a pápai bázisrepülőtéren folytatódott, a bejárattól nem messze kialakított emlékhelyen, Magasy Zsolt ezredes, a repülőtér 2019. januárjában kinevezett bázisparancsnokának megnyitójával, amelyben a résztvevők köszöntése mellett kiemelte a katonai hagyományőrző egyesületek munkájának fontosságát. Szavainak jó nyomatékot adott az itt kiállított két repülőgép, a 08-as oldalszámú MiG-23MF („Kajla”) és a 2021-es oldalszámú MiG-21 bisz (75AP) amelyek a találkozót megelőző hetekben a típusok üzemeltetését és az elhunyt hajózókat bemutató táblákkal együtt társadalmi munkában megszépültek. A 2011-ben (MiG-23MF) és 2012-ben (MiG-21bisz) felújított és kiállított gépeken már kezdtek meglátszódni a szabad ég alatti tárolás nyomai, így a lemosásukat követően újrafestették az oldalszámaikat és felségjelzéseiket valamint megújultak kabintetőik és futóik is. A projekt sikerességét jelzi, hogy a bázisrepülőtér támogatásával állítólag hamarosan elkezdődhetnek a ma már meglehetősen kopott állapotú MiG-19PM felújításai munkálatai is.

A megnyitó után katonai tiszteletadás mellett koszorúkat helyeztek el az elesett bajtársak emlékhelyénél, majd ezután Magasy Zsolt hosszan és részletesen bemutatta a repülőtér elmúlt évtizedének történéseit és a közeljövő terveit, amelyet nyugodtan nevezhetünk sikertörténetnek is, hiszen a 2001-es bezárást követően Pápa nem vált az enyészetté a taszári repülőtérhez hasonlóan, hanem a NATO SAC (Strategic Airlift Capability) programjának központjaként él és virul valamint fejlődik folyamatosan, elég csak az új beszerzéseket vagy a futópálya tervezett meghosszabbítását megemlíteni. Ezt követően a bajtársi találkozó szabadprogrammal a bázisrepülőtér hagyományosnak tekinthető családi napján folytatódott, amelyről egy külön cikkben számolunk be hamarosan…

A rendezvényekre köszönjük a meghívást Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületnek!

szöveg: Restár Milán
fotók: Vaskó Tamás
A cikkben található fotók és a szöveg teljes egésze az elfeledett légierő szerzőinek szellemi tulajdonát képzik, utánközlési igény esetén kérünk, keress meg minket az elfeledettlegiero@gmail.com címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.