Hagyományőrzők esőben, sárban: a kunszállási HM Fest egy napja

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a HM Fest Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is Kunszálláson, a Somogyi Lovas Szabadidőközpont 20 hektáros területén. Tavasszal egy hosszabb interjút készítettünk a fesztivál főszervezőjével, amelyben alaposan átbeszéltük a HM Fest műhelytitkait, így nagyjából tudtuk, mit is várhatunk a jelen pillanatban Közép-Európa egyik legnagyobb katonai hagyományőrző találkozójának számító rendezvénytől, de ettől függetlenül kíváncsian vártuk, hogy számunkra első alkalommal élőben is megtapasztalhassuk a fesztivál hangulatát. Az eredetileg hosszabbra tervezett túránk családi és munkahelyi okok miatt végül csak a szombati napra korlátozódott, amelyről elmondható, hogy nem volt a legszerencsésebb választás, hiszen a nagyságrendileg egy napja szakadó eső érkezésünk idejére lényegében sártengerré változtatta a fesztivált és annak területét, sokáig kétséges volt, hogy a hagyományőrző dagonyából mit sikerül aznapra megvalósítani. A szervezők becsületére legyen mondva, hogy végül érthető időjárási okokból csak a fesztivál légi eseményeit kellett (legnagyobb bánatunkra) törölni, minden más programot némi csúszás beiktatásával többségében sikerült megtartani, de nyilván az igazi attrakciók az esőmentes vasárnapra maradtak.

A HM Festet a programokon és bemutatókon túl a korhű jelmezekbe beöltözött résztvevők forgataga teszi igazán érdekessé, az egész rendezvénynek van egy határozott military farsang hangulata, amely helyenként szürreális ugyanakkor roppant izgalmas képi világot eredményez, elég csak az ünnepélyes megnyitóra felsorakozott, évezredeket felölelő tablóra gondolni, de a békésen vécére vagy a büfében sorára váró huszárok, római legionáriusok és német altisztek hadának vizuális hatása sem elhanyagolható. Ugyan az időjárás leginkább az utász-hidász és flottilla bemutatóknak kedvezett volna főként, ettől függetlenül a résztvevők kitettek magukért, valóban profi módon elkészített korhű élő-diorámákkal készültek, a római kortól egészen a modern tengerészgyalogos szcenáriókig bezárólag, de a fő hangsúlyt természetesen a II. világháború időszaka képviselte. A ruhák, a megjelenés, a láthatóan összeszokott csapatok és a jelenetek összhatása minden esetben komoly befektetett munkát mutatott és ez a katonai hagyományőrzés lényege is, különböző hadtörténeti időszakok ideológiáktól és sallangoktól megtisztított korhű bemutatása, amely feladatot a HM Fest résztvevői jól oldottak meg. Oldtimer és modern harci eszközökben sem volt hiány, a megrendezett harci jelenetek látványosak voltak, kutyás bemutató, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület repülőgép avatása, aktív katonai alakulatok jelenléte és számtalan kipróbálható haditechnika tették érdekessé és színessé a szombati napot, amely a nap kisütése után, kora délutántól már kellemes trópusi légkörben telt. A kényszerű csúszások miatt helyenként a programok összetorlódtak, időnként kettő (vagy több) helyen kellett volna lennünk ahhoz, hogy mindent megörökíthessünk, ez természetesen nem sikerült, de azért igyekeztünk, hogy teljes képet adhassunk a helyenként kicsit a sárba fulladt fesztiválról.

Viszont…úgy gondolom, az Adolf Hitleres, Waffen SS-es, Einsatzgruppés, horogkeresztes és Mein Kampf-os hűtőmágnesek és „retro faliképek” garmadájának az égegyadta világon semmi, de semmi köze nincs az amúgy a fesztiválra jellemző tisztességes és becsületes katonai hagyományőrzéshez. Tudom, a szervezőknek adott esetben kisebb baja is nagyobb, mint azzal foglalkozni, hogy ki mit árul a kibérelt helyén, de a primitív náci ál-relikviák nagyüzemi árusításának sem itt, sem más rendezvényeken nem lehet semmi keresnivalója (bár lehet, hogy egy sörnyitóként is használható mini kulcstartó-krematóriumtól még én is elcsábultam volna…). Mindent egybevetve a HM Fest egy jól szervezett, minden, a hadikúltúra iránt érdeklődőnek erősen ajánlott gazdag és hiánypótló rendezvény, a bazársor egy része ugyan számunkra elfogadhatatlan, ha ezen sikerülne a jövőben egy keveset szűrni, akkor viszont már semmi sem állhatna jeles értékelésünk útjában.

Hagyományőrzők esőben, sárban: a kunszállási HM Fest egy napja fotógaléria (nagyításához katt bármelyik képre)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.