Családi nap az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 2017-ben is megtartotta már hagyományosnak tekinthető nyílt, családi napját az Ittebei Kiss József laktanyában, amikor is az itt szolgálók családtagjai és a meghívott vendégek birtokba vehették egy napra gyakorlatilag a teljes helyőrséget. Az esemény a mostanra már hagyománynak tekinthető módon az alakulat alapító okiratának keltezéséhez legközelebb eső szombatra, esetünkben május 27-re esett.

Szolnok családi nap#2

Nagyon kommentárt nem is szükséges fűznünk a képekhez, a kiállított haditechnikák és a látványos légibemutatók ismét rengeteg embert vonzottak, reggeltől-estig tömeg volt a kivételesen civilek előtt is megnyitott repülőtéren. Az érdeklődést látva és saját, évtizedes tapasztalataink alapján ilyenkor azért mindkettőnkben menetrend szerint felmerül a kérdés, hogy az extrém sikeres, bődületes mennyiségű repülőgépet felsorakoztató taszári repülőnapoknak (1992, de rég volt…ott voltam! – pont a minap próbáltam előkeresni a régi képeimet a repülőnapról, ha megtalálom, igérem berakom ide is a 12 évesen elkövetett pózolásomat a belga légierő F-16osával…) és a szintén nemzetközi színvonalú kecskeméti találkozóknak miért nincs folytatása?? Igény, érdeklődés, lehetőség és hely lenne rá, szerintem bizonyos fokig még akarat is a rendezésre, felfoghatatlan, miért nincs mégse. Innen üzenem, mostantól “hivatalosan” is követelem, hogy 2019-ben Kecskeméten (vagy bárhol máshol) nemzetközi repülőnapot láthassak!!

Szolnok családi nap#

A családi napra visszatérve, minden valamirevaló repülőnaphoz hasonlóan a statikus soron számos egykori szovjet haditechnikát lehetett egészen közelről megtekinteni, makettezők és amatőr haditechnológusok ilyenkor extázisban tudják elkészíteni a következő projektjükhöz létfontosságú részletfotókat, a pilótafülkékbe beülve pedig bárkiből pár pillanatra pilóta válhatott (és őszintén, ki az aki ellen tud állni egy ilyen ajánlatnak??). Az ünnepélyes Gripen-áthúzás, helikopter avatás, ünnepi programok valamint a deszantos és kutató-mentő légi bemutatók éspersze az elmaradhatatlan kirakodóvásár, bazár pedig csak tovább növelték a nap élményfaktorát. Jó volt, idén is lesz, mi pedig biztosan ott leszünk (jövőre pedig élőben közvetítünk a nemzetközi repülőnapról, hamár kiköveteltem…). Miközben ezt a cikket írtam, valahonnan a mélyből előkerültek az általános iskolai emlékeim arról, amikor alsó tagozatosként rendszeresen kivittek minket a gyáli laktanyába (MHSZ! mennyivel másabb idők voltak…), ahol egy füst alatt a gulyáságyúval és a Volhov rakétával is megismerkedhettünk…nincs már azóta sem Budapest-Dunaújváros tűzgyűrű, sem Volhov, de már a gyáli laktanya sem (ráadásul el is költöztem már onnan és általános iskolás sem vagyok…), de mindenesetre a szolnoki nyílt napnak itt megköszönöm, hogy eszembe juttatott egy olyan kiapadhatatlan témát, amiről végtelen mennyiséget írhatok.

Családi nap a szolnoki helikopterbázison képgaléria (a galéria nagyításához katt bármelyik képre!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.