Kis-Moszkva, avagy a Bakonyban megállt az idő

Az egykor „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó szovjet haderővel kapcsolatban a rendszerváltás környékén és azóta is az egyik leggyakrabban felmerülő és legizgalmasabb kérdés, tároltak-e atomfegyvereket az országban és ha igen, akkor hol és milyen fajtájúakat. Az első kérdésre, mármint hogy volt-e a hidegháború idején hazánkban nukleáris fegyverzet a válasz egyértelműen igen. Egybehangzó vélemények szerint valamikor a hatvanas évek közepén, hadgyakorlatok során vált világossá a szovjet hadvezetés számára, hogy háborús körülmények között kivitelezhetetlen az a terv, miszerint az ellentámadásban részt vevő rakétás alakulatok ukrajnai tárolókból kapnák meg atomtölteteiket, ezért nekiláttak a szükséges nukleáris tárolókapacitás kiépítésének a Varsói Szerződés országaiban, így Magyarországon is. A legendákkal ellentétben sem rakétasilók, sem a nem létező silókban tárolt interkontinentális ballisztikus rakéták nem voltak nálunk, azonban mind a szovjet, mind a magyar haderő rendelkezett olyan rakétatechnikával (9K52 Luna-M (FROG-7) majd 9K72 Elbrus (SCUD-B), szovjet részről később talán a fejlettebb 9K79 Tocska (SS-21) rendszer) , amely alkalmas volt taktikai atomtöltet kis hatótávolságú célba juttatására (azt mindenesetre szeretnénk leszögezni, hogy a Magyar Néphadsereg sosem rendelkezett atomfegyverzettel, azt minden esetben a szovjet féltől kapta volna meg).

Kis-Moszkva#2

A repülős vonatkozásokat most figyelmen kívül hagyva (-a szovjet gárda légiezredek nukleáris kapacitása számos különálló poszt témája lesz, lehet majd-) a hol kérdése is viszonylag biztosan megválaszolható, hiszen jelenlegi ismereteink szerint a rakétákhoz használható atomtöltetek kizárólagos tárolási helye a Nagyvázsony / Tótvázsony mellett 35 hektáron elterülő, 16205-ös postafiókszámú szovjet titkos katonai létesítmény volt, amit a helyiek azóta is csak Kis-Moszkvaként emlegetnek. A transzparencia sem a szovjet csapatoknak, sem magának a szocialista rendszernek nem volt az erőssége, ez a bázis azonban az általános titkolózás szintjéből is kiemelkedett, szó szerint egy zárt állam volt az államban. Az itt szolgálókon kívül természetesen más be sem tehette a lábát, de saját orvosi rendelő, bolt (rubellel fizetve természetesen), óvoda és iskola, étterem, mozi valamint gyakorló-és sportpályák biztosították, hogy a bentiek se nagyon vágyakozzanak kifele. A közös, szovjet-magyar munkával és tőkéből felépített, majd a nyolcvanas évek közepén kibővített bázis „lelke” a K1 és K2 tárolókomplexumok voltak, amelyek egy, az átvétel utáni helyszíni bejárást végző szakértő találó megfogalmazása szerint „beszélő objektumok”.

Kis-Moszkva#3

Az egymástól elszeparált, légmentesen lezárható, komplex független létfenntartó rendszerekkel ellátott, atomtámadást is kibíró struktúrájú földbe mélyített többszintes bunkerek legalsó szintjéről gyakorlatilag ordít, hogy atomtöltetek biztonságos tárolására használták. A ma is teljes épségében megőrzött tárolóhelyek alapján elég pontos becsléseket lehet készíteni, milyen körülmények között hány töltetet tárolhattak, a darus csigasor használatának megkönnyítését célzó felfestett tárolóláda sziluett méteréből, a bunker padlójába beépített rögzítőbilincsek számából, elhelyezkedéséből és egyéb a hely vonatkozásainak utólagos megértését segítő jelekből nagyrészt megállapítható, hogy nagyságrendileg a két raktárkomplexumban 112 gördíthető atomfejtárolót helyezhettek el. A pontos szám és típusok természetesen ismeretlenek, jó eséllyel örökre azok is maradnak.

Kis-Moszkva#4

Az összes legendás „szovjet-trógerságot” illető sztereotípiára alaposan rácáfoló raktárakból egyszerre négy álcázott rámpán lehetett volna útnak indítani a tölteteket a kijelölt egységek irányába. A magyar Néphadsereg részéről ez kizárólagosan csak a tapolcai MN 1480 5. Önálló Hadműveleti Harcászati Rakétadandár lehetett, hiszen az országban egyedül ők rendelkeztek a célba juttatáshoz szükséges haditechnikájával (ravaszul a legendás „irodaépületben” elbújtatva, talán egyszer erről is külön majd…). Szovjet részről feltételezhetően a császári és baji egységek vettek volna részt az ellencsapásban, elhelyezkedésük valamint a területen található megerősített „Grányit” és egyéb tárolók valamint a szájhagyomány legalábbis erre utalnak.

Kis-Moszkva#5

A bázist az utolsó katona 1990. március 28-án hagyta el, felhasználására jórészt hamvába holt tervek folyamatosan vannak, de lényegében kiürítése óta őrzött-lakatlan, ily módon a mai napig egy “mini-Szovjetúnió” zárványnak tekinthető, azaz mondhatjuk, hogy megállt az idő a Bakonyban.

Kis-Moszkva#6

A szovjetek már kivonulásuk előtt, feltételezhetően 1989 végén-1990 elején titokban kivitték az atomfegyvereket Magyarországról, a rendszerváltás után a tapolcai dandárt átszervezték, a Varsói Szerződés megszűnése után okafogyottá váló kishatótávolságú rakétatechnológiát pedig 1991-ben kivonták majd 1995-ben rituális megsemmisítették. Szerencsére a szovjet-magyar fegyverbarátság jegyében elkövetett közös nukleáris csapásra soha, talán még a gondolat szintjén sem került sor, jobb ez így mindannyiunknak.

Kis-Moszkva képgaléria (a galéria nagyításához katt bármelyik képre!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.