HM Fest műhelytitkok

A kunszállási HM Fest (teljes nevén Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál) Magyarország legnagyobb -és jó eséllyel szinte egyetlen- többnapos katonai hagyományőrző és haditechnikai rendezvénye, amely idén már az ötödik felvonásához érkezett el. Az itthon hiánypótló fesztivál jelenleg még kialakítás alatt álló területén találkoztunk Kovács Imrével, aki a rendezvény főszervezője a kezdetek óta („civilben” Kunszállás település polgármestere és egykori Kiliános helikopter vezető-növendékként katonai elhivatottsága is egyértelmű) és beszélgettünk a HM Fest múltjáról, jelenéről és jövőjéről valamint a szervezés sajátosságairól és érdekességeiről.

HM Fest

A terv és az ötlet ugyan jóval régebbi, de 2014 volt az az év, amikor a fesztivál a ma nagyjából ismert formájában először megvalósult, de még nem a mostani helyszínen, a kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban, mert bár ugyan a terület akkor is képben volt, de a szervezők tartottak tőle, hogy a birtok tulajdonosa (és lóállonyánya…) nem nézné jó szemmel ténykedésüket. Így a debütáló I. HM Fest helyszíne a szabadszállási Biczó-birtok volt, ami az induláshoz a megközelíthetőség és a vendéglátás szempontjából is megfelelő volt. A következő, második „kiadást” alapvetően meghatározta a ceglédi roncskutatókkal kialakult együttműködés, ugyanis nem sokkal előtte tárták fel Csemő határában a németek által saját kezűleg szétlőtt Tigris tankot, így adta magát, hogy a fesztivál helyszíne a feltárástól nagyságrendileg 1000 méterre található Tamás-tanya legyen, ahová átmenetileg a szétlőtt tank is beköltözött és az esemény igazi sztárjává vált pillanatok alatt (rövid kitérőként itt kell megemlítenem, hogy a szervezők egyik legnagyobb terve a jövő évre, hogy valahogy vendégül láthassák a bovingtoni Tank Museum tökéletesen helyreállított Tigris I (Sd Kfz 181) tankját, aminek magyarországi látogatása igazi kuriózum lenne!). Természetesen ha egy lassan országos hírűvé váló fesztivál főszervezője egyben egy kistelepülés polgármestere is, akkor jogosan vetődik fel a képviselő-testület részéről a kérdés, a jelentős látogatottságot hozó eseményt miért is nem hazai pályán rendezik…és így kötött ki a HM Fest a harmadik évben a ma is ismert helyszínén, hiszen a terület tulajdonosa gondolkodás nélkül áldását adta az ötletre (és szerencsére különösebben a lovak sem berzenkedtek ellene…). Az önkormányzat tartalék területével együtt összesen 20 hektáros terület minden szempontból ideálisnak tekinthető, jelen pillanatban a rendezvény kényelmesen elfér rajta, a helyismeret pedig óriási előnyt jelent a lebonyolítás során. Képeink ottjártunkkor készültek, egy hónap múlva gyaníthatólag jóval kevésbé lesz szellős a terep, hiszen minden négyzetcentiméterét kiállított haditechnikák, hagyományőrzők és látogatók foglalják majd el.

HM Fest

HM Fest

A HM Fest nem egy klasszikusnak tekinthető katonai rendezvény, egy a hivatalosnál sokkal lazább, merészebb („csibész military-hipster”) hadikultúra életérzést szeretnének közvetíteni, amely a fehérkesztyűs-ünnepélyes megemlékezéseknél sokkal közvetlenebb kapcsolatot képes létrehozni az esemény és annak látogatói között. Folyamatosak a programok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, a színes kavalkádban pedig a lehetőségekhez képest szinte minden megfogható, kipróbálható és megmászható, a kordonok és elkerítések jelenlétét tudatosan igyekeznek a szervezők a biztonság megtartása mellett minimálisra csökkenteni, hogy ezzel is az esemény kötetlen jellegét erősítsék. Nem meglepő módon példakép rendezvényük és egyik fő inspirációjuk az angliai The War and Peace Revival fesztivál, amely ebben a műfajban nyugodtan etalonnak tekinthető. A kezdeti szervezésben az MH minimális logisztikai támogatástól eltekintve (sátrak, tábori ágyak, stb)  nem igazán vett részt, évek kellettek hozzá, hogy bebizonyítsák, a feszes megközelítéssel szemben ennek az angolszász mintára létrehozott lazább rendezvénynek igenis van létjogosultsága, de mára már megtört a jég és a honvédség valamint a Honvédelmi Minisztérium részéről is egyértelmű a támogatás, elfogadják, segítik és pozitívan értékelik a rendezvényt. Ma már az aktív alakulatok és azok technikájának részvétele sem kérdéses, a szervezők minden évben elküldik kéréshalmazukat a minisztériumnak, ahonnan ezek kikerülnek az illetékes alakulatokhoz, akik „beárazzák” a kéréseket és ezek alapján dől el, mi valósulhat meg a fesztiválon, de a hadsereg jelenléte minden esetre évről-évre erősödik. Külön kiemelendő a különböző területileg illetékes Hadkiegészítő Parancsnokságok lelkes aktivitása, nyugodtan kijelenthetjük, számukra egy ilyen rendezvény valóságos „aranybánya” és ezt a lehetőséget tavaly már a Rendőrség is felismerte és ha valakinek a katonaság helyett inkább a határvadászat felé húzott a szíve, akkor boldogan segítettek ennek megvalósításában.

HM Fest

HM Fest

Az idei évben is a megszokott módon a kiállított haditechnika, a különböző hadi korok koreografált csatajelenetei és történelmi élőképei, diorámái jelentik majd a fesztivál gerincét, de két évforduló külön prioritást élvez, hiszen idén van a 100. évfordulója az I. világháború befejezésének valamint idén 170 éves a magyar honvédség és ennek kapcsán a huszár hagyomány a szokásosnál is erősebben képviselteti majd magát a rendezvényen. Az idei várható „nagy dobások” között szerepel az MH 2. Szolnok Különleges Rendeltetésű Ezred részvétele lehetőleg légi támogatással, tiszteletét teszi a Készenléti Rendőrség MD 902-es szolgálati helikoptere, a különböző magángyűjtőktől és a Pintér Művek keceli Haditechnikai Parkjából idén is rengeteg jó állapotú és működőképes szárazföldi haditechnika érkezik valamint számos meglepetés is várható még a fesztivál kezdetéig hátralevő kevesebb mint egy hónapban (sok esetben a meglepetés nem (csak) marketing fogás a szervezők részéről, ugyanis folyamatosan derülnek ki a HM részéről is a „beárazott” és engedélyezett megjelenései). Számunkra különösen jelentős a tavaly óta létező AIR zóna megléte, egyfelől mivel a military életérzésnek és hadikultúrának kiemelt része a katonai repülés, másfelől pedig a repülőnapok hiányában minden olyan esemény ünnepnapnak számít, ahol a látogatók repülőeszközöket láthatnak közelről. Az AIR zóna megvalósítása szoros együttműködésben történik Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesülettel, az idei sorban a harmadik alkalom lesz, hogy az aktuális HM Fest-en kerül sor az adott évben elkészült, felújított repülőgépük ünnepélyes, névadóval egybekötött leleplezésére (2016-ban a Komócsi-féle MiG-21, tavaly a MiG-15bisz, idén pedig a (tavalyi MiG-15-höz hasonlóan Pintér Csaba magángyűjteményébe tartozó) MiG-17PF, amelynek felújítási munkálatairól mi is beszámoltunk.). Természetesen a két nap teljes programját felsorolni lehetetlen és talán felesleges is, részletesen megtalálható a fesztivál honlapján és közösségi felületén.

HM Fest

Az ötödik HM Fest-re a belépés az előző évhez hasonlóan a helyszíni regisztrációt követően ingyenes lesz. Az ingyenesség egy nehéz kérdés, nem is mindig a legjobb út egy rendezvény nívójának és reputációjának szempontjából, viszont az tény, hogy a közpénzek formájában érkező támogatásokat így nagyságrendekkel könnyebb lesz majd fogadni, a fesztivál jellegéből adódóan itt pedig nem kell tartani a sok esetben sajnos megfigyelhető, ingyenesség okozta „felhígulástól”. Természetesen ami a szervező egyesületnek pénzbe kerül, azért a látogatóknak is fizetniük kell, az extra szolgáltatások (a haditechnikák kipróbálásától a hadijátékokon át a rendezvény emblémázott relikviáinak megvásárlásáig) pedig az ún. military bankók igénybevételével történik. Az egyik nyomdai támogató által felajánlott, azóta megszűnt fél-kreatív papírnak köszönhetően másolásvédett, 1000 forintért megváltható bankók a fesztivál egy részében a készpénzforgalmat helyettesítik. Volt terv a nagy zenei fesztiválok mintájára a saját fizetőeszköz teljeskörű bevezetésére, de ezt a szervezők a problémás megvalósítás okán inkább elvetették, így a külsős árusoknál, a bazárban és a vendéglátó helyeken továbbra is jó öreg forintjainktól szabadulhatunk majd meg…

HM Fest

HM Fest

A szerencsére maximálisan politikamentes rendezvény a kezdetektől fogva az országhatárokon túlról is próbálta bevonzani a látogatókat és a résztvevőket egyaránt. Az egykori Magyarország területéről értelemszerűen nagy az érdeklődés, a szlovák-cseh-lengyel (visegrádi) vonalról is szép számmal érkeznek hagyományőrzők és vendégek is, de a látogatók származási országait megvizsgálva kijelenthető, hogy a HM Fest szép lassan bekerülni látszik a military programok össz-európai körforgásába is. Itthoni népszerűségét jelzi, hogy a szervezők folyamatos felkéréseket kapnak egy hasonló, dunántúli rendezvény létrehozására, tervek-tárgyalások folynak és lassan talán körvonalazódik is egy szeptember végén (az egykori fegyveres erők napján) tartandó HM Fest 2. valahol a katonai múlt alapján igencsak indokolt Szentkirályszabadja-Tata tengelyen. Mindenesetre ami biztos, június 8-10. között HM Fest Kunszálláson, mi ott leszünk és természetesen részletesen tudósítunk is majd róla!

[Az előző évek fesztiváljain készült fotók a HM Fest hivatalos honlapjáról származnak]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.