Évfolyamtalálkozó

Vendégszerzőnk, Simon Róbert Sándor (-akit legtöbben Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnökeként ismerhetünk-) beszámolója az 1989-ben, Szolnokon végzett repülő-műszakiak 30. évfolyam találkozójáról:

1989 júliusának egy szép napján, 62 fiatalember izgulva várta hivatásos állományba való vételét. Abban az évben sárkány-hajtómű, helikopter és rádió szakon végeztek. Az avatás délelőttjén aztán eljött a nagy pillanat, megkapták az őrmesteri csillagokat! Molnár Gyula – egyedüliként – törzsőrmesterként végzett. Ő olvasta fel az eskü szövegét. Akkor még nem volt elfeledve a Légierő, hiszen üzemelt a kecskeméti, a taszári, a pápai, a tököli, a börgöndi, a szolnoki és a szentkirályszabadjai ezred is, ráadásul majdnem mindenki odakerült, ahová szeretett volna!


2018-ban jött az ötlet, a 30 éves találkozó megszervezésére. Sajnos, az eltelt 29 év alatt már néhányan itt hagytak bennünket, ők már az égi repülőtereken szolgálnak. Felkérték az egykori századparancsnokot – Kabdebon Andrást – vállalja fel a fővédnök szerepét. Nem csak ezt a pozíciót vállalta el, hanem közvetített a szolnoki bázisparancsnok felé és elvállalta a szakács szerepét is! Egy szombati napra, 2019.08.03-án 9:00-ra volt megbeszélve az érkezés. A parancsnok (jó parancsnokhoz híven…),a Bázis főbejáratánál várta a csapatot, megtartotta az eligazítást, majd elindult elkészíteni nekünk a babgulyást és a hurkát. Érkeztek az emberek, hihetetlen volt látni az egykori szakasztársak mosolyát! A létszám kevesebb lett a vártnál, nagyjából a végzettek egyharmada érkezett Szolnokra. A szívélyes üdvözlések után meglátogatták egykori épületüket, ahol előjöttek az emlékek, mintha nem 30-32 éve történt volna!

A csapatot 10 órától Kiss Csaba László őrnagy várta, aki egy remek beszámolót állított össze, a mai tiszthelyettes /altiszt/ képzésről. Na, itt érződött az eltelt 30 év! 11 órára átsétált a csapat a tanhangárba, ahol ismét azokkal a technikákkal találkoztak mint 1987-ben a bevonulás után. Néhány perc elteltével, volt akinek a szeme elkezdett párásodni… Repülőgépek, helikopterek, katapultülés, folyamatábrák, tablók, hajtóművek. Minden, amivel elkezdődött a hivatásos pálya. Érthető volt az elérzékenyülés! Délben, finom ebéddel kedveskedtek a konyha munkatársai, 30 év után, először étkezett ott a társaság. A következő program 17:00-kor kezdődött, addig szabadprogram keretében néhányan bementek a városba és meglátogatták a Reptárat, a többiek pedig már az esti program helyszínén erősítették egykori parancsnokukat.

Délután ötre megérkeztek azok a tanárok, akiket a szervezők elértek. Maradandó ajándékkal köszönték meg nekik a tanítást. Egy szépen – mindhárom szakaszt ábrázoló fotóval díszített – megmunkált borospalack tartóval kedveskedtek egykori okítóiknak. A borosüvegre ez került fel: „Köszönjük a tanítást”. Látszott a tanárokon és oktatókon, hogy nagyon örültek az egyedi ajándéknak!

A Csapat különleges meglepetést készíttetett egykori vezetőjüknek, egy MiG-21-es repülőgépet ábrázoló pólót, amire szemből rákerült a három szakasz száma: 6871, 6872, 6874, a hátuljára pedig az iskolai évek: 1987-1989. A póló bal oldali ujján ez olvasható: Kabdebon András, jobb oldalra pedig az ék felségjel került fel. A Parancsnok meghatódottságában, majdnem elsírta magát!

Az est további része gyorsan eltelt. Éjfél is elmúlt már, amikor nyugovóra tért a társaság. Néhányan a múltat követve, a repülőtér egyik épületében töltötték az éjszakát. A másnap – mint anno a reggeli tornaórák idején – korán indult. 6 órakor a keveset alvók sétálni indultak, meglátogatták az akadálypályát, a reggeli tornák színhelyét – ahol egyben a hivatásos eskütétel is volt – a focicsaták helyszínét, a gyengélkedőt. Jó szívvel emlékeztek a régi időkre! Fájó szívvel, de eljött a búcsú ideje is. A csapat azzal vált el, hogy folytatás 2020.08.08-án, remélhetően sokkal többen!

A cikkben található fotók és a szöveg teljes egésze az elfeledett légierő szerzőinek szellemi tulajdonát képzik, utánközlési igény esetén kérünk, keress meg minket az elfeledettlegiero@gmail.com címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.