Emlékezni csak pontosan, szépen…Aeropark, Budapest

A szebb napokat látott, nagyrészt elherdált légierő méltó párja és az értékeink gyalázatos elpocsékolásának iskolapéldája a magyar polgári légiközlekedés el(/le)pusztítása (még esetleg az egykorvolt Ikarust állíthatnánk példaként sorba, bőszen meg is tennénk ha buszos blog lennénk, de mivel nem azok vagyunk, így ezt a szálat most el is engedjük…). Igen, a MALÉV, amely ugyan szomorú véget ért, de legalább szép emlékhelyet és mementót kapott az Aeropark személyében, amelyet egy igazán nyálkás, mindenre alkalmatlan novemberi vasárnapon látogattunk meg. Maga a múzeum a Liszt Ferenc Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el, kialakítása, ellátottsága kulturált és minden igényt kielégítő (sőt!, de erről majd kicsit később bővebben). Már a bejáratnál egyértelmű jelzést kaptunk, hogy jó helyen járunk, hiszen méretes díszként rögtön a Malév egyik Boeing 767-esenék függőleges vezérsíkja fogadott minket – sajnos a gép többi része semmilyen formában sem látható, egyrészt szinte minden a visszaadás és szétvágás sorsára jutott, a megmaradt (talán egy darab) gép pedig olyan roncs állapotban van, ami nem alkalmas a közönség elé bocsátásra…ha volt esetleg minimális hiányérzetem az Aeroparkkal kapcsolatban (amúgy nem volt), akkor az az, hogy a kiállítás kényszerű okokból, géphiányból a Malév utolsó periódusát egyáltalán nem érinti, érintheti.

Aeropark#4

Beértünk, először sokkot kaptunk a gépeken tomboló gyerekseregtől (kedves szülők, bántás nélkül, de ha látjuk,hogy Petike harmadjára fejeli szét a muzeális Il-18-as még muzeálisabb, autentikus pilótafülkéjét unalmában, akkor Petikére nyugodtan rászólhatunk, kibírja…), majd szép sorjában „lajstromba” vettük a látnivalókat. Li-2, Il-14, Il-18 gépek a kezdetek kezdetéről (az összes kiállított gép listája korrekt fotóanyaggal megtalálható a múzeum honlapján), én most csak az emlékeim közül szemezgetek.

Remek példák a repülőgépek újrahasznosítására az egykori Aero Club-os An-2 játszóházzá átalakítva, valamint az az Il-18V, amely a KÖKI Terminál bevásárlóközpontból elköltöztetett tárgy és dokumentum kiállításnak ad új otthont- amúgy ez szerintem egy remek kezdeményezés, pokoli szívesen látnék több, repülőgép belsejében kialakított repüléstörténeti tárlatot, ha ez egy folytatódó irány az Aeropark részéről, én maximálisan támogatom! Mil Mi-2 mentőhelikopter, kényszerűségből leállított Let L-410 (speciálisan a leszállórendszerek kalibrálásához kialakítva) , Linair Jak-40 (hahh, Budapest-Zágráb menedzserjárat, sajnos nem vált be mint mentőötlet) valamint földi kiszolgáló eszközök, járművek (Hódgép vontató!!, ohh te könnyes nosztalgia, “egykor miket tudtunk gyártani” típusú hümmögések) mellett jutunk el a tárlat két igazán ikonikus darabjához, minden nyolcvanas évekbeli „szocialista” légiközlekedési plakát sztárjához, a Tu-134-eshez valamint a Tu-154B-2-höz, amely utóbbi amúgy a magyar repüléstörténet egyik legnagyobb sikertörténete volt anno és szerintem egyszer majd egy külön posztot is megér.

Aeropark#2

A gépek többsége természetesen teljesen autentikus állapotban látható, Lehel hűtőgépestül, bagószagú kárpitostul…belépsz és elindulsz visszafele az időben, nincs rá jobb szó, úgy csodálatos az egész ahogy van. Ráadásul ekkor már velünk tartott a múzeum egyik guide-ja, Norbert is, aki elképesztő felkészültséggel szinte ontotta ránk a gépek történetének utolsó mellékszálait és részadatai is, egy idő után mintha privát idegenvezetésen vettünk volna részt, le a kalappal, nem tudjuk elégszer megköszönni, remek volt, remélem a dicséret valamilyen formában eljut hozzád! De ez a hozzáállás nagyrészt az egész kiállításra és az ott dolgozókra egyaránt jellemző, felkészült, barátságos de ugyanakkor egyáltalán nem tolakodó, ráadásul a tárlat mindkét végletet sikeresen elkerüli, sem ökölrázó önsajnálatpornóba, sem bazári vurstliba nem megy át, szakmai marad, amelyet akkor is érdemes megnézned, ha csak a repüléstörténet egy érdekes szeletét akarnád látni egy szabad órádban, kerozinfüggőknek pedig egyenesen kötelező! Köszönjük az élményt, megyünk még biztosan máskor is.

Aeropark Budapest képgaléria (a galéria nagyításához katt bármelyik képre!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.