Domagoj és társai: Az MCDR Vukovar haditechnikai gyűjteménye

A vukovári háborús emlékközpont (Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar – MCDR Vukovar) oktatási, kulturális és dokumentációs tevékenysége mellett egy szabadtéri haditechnikai tárlatot is üzemeltet, amely nagy kiterjedése révén helyenként erősen a Pintér Művek keceli Haditechnikai Parkjához hasonlítható (nekünk legalábbis ottjártunkkor ez volt az első gondolatunk). Az ingyenesen látogatható kiállítás a lehető legnagyobb részletességgel mutatja be a horvát honvédő háború fegyverzetét, jellemzően és a harcok jellegéből adódóan egyértelműen főként a szárazföldi haditechnikánkra koncentrálva. Képeink 2018. november 17-én készültek, az anyag gazdagsága miatt úgy gondoltuk, a gyűjtemény bemutatása külön cikket érdemel…
A harcok kitörésének pillanatában Horvátországnak kis túlzással fegyvertelenül kellett szembenéznie a JNA nyomasztó fölényével, ezért kényszermegoldásként szinte mindenből harcjárművet gyártottak. Ezek az általában teherautó alvázra szerkesztett, egyedi és névvel ellátott „barkács” páncélozott csapatszállítók ikonjai a háború kezdeti szakaszának és a mai napig komoly kultuszuk van Horvátországban. A bejárathoz közeli soron Domagoj, Mikes, Nosorg és Hrvoje látható egymás mögött.


Domagoj közelről tekintélyt parancsoló látvány. A Tatra 815 alvázra épített, üresen 12 tonnás páncélozott csapatszállítót a zágrábi PJ Remontind építette 1991. szeptemberében és egészen 1993-ig volt a118. Gospić brigád használatában. A nehéz terepen is igen mozgékony jármű belső terében akár 10 tonnányi terhet, vagy felfegyverzett katonákat illetve sebesülteket szállíthatott, a kialakított 18 lőrésen keresztül valamint a tetőre erősíthető nehézfegyverzettel pedig önvédelme is megoldott volt.


Az „improvizált csapatszállítók” mellett külön kategóriát képviselnek a helyenként már-már a posztapokaliptikus mozik látványvilágát idéző páncélozott mentők és sebesültszállítók, amelyekkel többé-kevésbé megoldható volt a sérültek és a polgári lakosság evakuálása a legnagyobb harcok közepette is. A golyónyomok erősen sejtetik, hogy a nagyméretű felfestett vöröskereszt leginkább a jármű céltábla jellegét erősítette.


Amikor a semmiből kell légierőt építeni…A HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) eleinte az itt látható An-2-essel és hasonló könnyű, légcsavaros mezőgazdasági gépekkel hajtott végre meglepően sikeres bombatámadásokat a szerb állások ellen. Az első, helyi szinten potens MiG-21-esekre a JNA horvát származású hajózóinak dezertálása következtében juthattak csak hozzá (Rudolf Perešin nyitotta a sort 1991. október 25-én, majd még három társa követte példáját), majd ezt követte egy nagyobb szállítmány 1994-ben a fegyverembargó megkerülésével Ukrajnából (mintegy 25 darab).


Kezdetben a JNA és (kisebb mértékben) az RSK (Republika Srpska Krajina) légiereje korlátlan úr volt MiG-29, G-2 Galeb és G-4 Super Galeb gépeivel. A jugoszláv hadsereg fegyverzetének folyamatos rekvirálásával a horvát erők 1991 őszétől hatékony csöves és vállról indítható légvédelmi fegyverekhez is hozzájutottak, a szabadtéri tárlaton „trófeaként” kiállított JNA MiG-21 bis-t 1991. november 12-én lőtték le Đodakovo mellett (megköszönnénk ha megosztaná velünk kommentben az információit bárki, aki tud a gép pilótájának sorsáról).


Az MCDR Vukovar szabadtéri tárlatának legnagyobb részét az a stilizált csatamező teszi ki, amely számos korhű haditechnikával valamint szögvasból készült imitált katonafigurákkal igen szemléletesen mutatja be a délszláv háború horvátországi harcait. A nagy kiterjedésű terület szabadon bejárható, az eszközök sem elzárva, sem elkordonozva nincsenek, dicséretreméltó az emlékközpont nyitottsága és látogató központúsága.


A folyamatosan két világ határán egyensúlyozó (helyenként önmagát harmadikként pozicionáló) Jugoszlávia hadserege mindig is eléggé eklektikus képet mutatott és ez hatványozottan érvényes a sebtében felállított horvát önvédelmi erőkre. A páncélosokban és csapatszállítókban szintén gazdag gyűjteményben külön figyelmet érdemel a muzeális, 1991-ben kényszerűségből használt T-34-es, amelynek harcértékébe belegondolni is kellemetlen a JNA világszínvonalat képviselő M-84-es harckocsijaival szemben…

Az MCDR Vukovar haditechnikai gyűjteménye fotógaléria (nagyításához katt bármelyik képre):

szöveg: Restár Milán
fotók: Vaskó Tamás

A cikkben található fotók és a szöveg teljes egésze az elfeledett légierő szerzőinek szellemi tulajdonát képzik, utánközlési igény esetén kérünk, keress meg minket az elfeledettlegiero@gmail.com címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.